Σπίτι Τα περισσότερα στον κόσμο Οι μικρότερες εθνοτικές ομάδες στη Ρωσία

Οι μικρότερες εθνοτικές ομάδες στη Ρωσία

Η Ρωσία είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για όλες τις εθνικότητες που την κατοικούν. Ορισμένες από αυτές τις εθνικότητες έχουν μόνο μερικές εκατοντάδες, ή ακόμη και δεκάδες εκπροσώπους.

Σας παρουσιάζουμε τις κορυφαίες 10 από τις μικρότερες εθνοτικές ομάδες στη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής πληθυσμού. Θυμηθείτε ότι μια νέα απογραφή θα διεξαχθεί το 2021 και, στη συνέχεια, η βαθμολογία μας θα ενημερωθεί.

10. Aleuts

zuwsmzcxΠληθυσμός - 482 άτομα

Εάν πάρουμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο, τότε οι Aleuts δεν είναι οι μικρότεροι άνθρωποι... Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην Αλάσκα, σύμφωνα με την απογραφή του 2000 υπήρχαν 10.708 Aleuts.

Ωστόσο, τα αμερικανικά δεδομένα δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς ορισμένοι από τους Alutiik Eskimos και Ejaks, καθώς και εκείνοι που αυτοαποκαλούνται Aleuts για τα οφέλη που δικαιούνται οι ιθαγενείς της Αλάσκας, ταξινομήθηκαν ως Aleuts. Στη Ρωσία, υπάρχουν πολύ λιγότεροι Aleuts, το 2010 υπήρχαν 482 από αυτούς.

9. Χολύμ

culfypm2Αριθμός - 355 άτομα

Ένας από τους μικρότερους λαούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο μικρότερος τουρκικός λαός ζει τώρα σε δύο χωριά - Pasechnoye και Chindat (Έδαφος Krasnoyarsk).

Πιστεύεται ότι οι πρόγονοι των Χουλίμων ήταν Τούρκοι έποικοι του 12ου αιώνα. Συνδέθηκαν ειρηνικά με τον τοπικό πληθυσμό - Selkups και Kets - και σταδιακά αναμίχθηκαν μαζί τους. Οι Chulyms δεν δημιούργησαν μια γραπτή γλώσσα και οι δεξιότητες της προφορικής ομιλίας έχουν πλέον σχεδόν χαθεί. Εκπρόσωποι αυτού του λαού μιλούν στα ρωσικά.

8. Ορόκι (ulta)

cqzncbnpΑριθμός - 295 άτομα

Πάνω από 20 ονόματα εφαρμόστηκαν σε αυτό το έθνος, για το οποίο άλλοι μικροί λαοί του Βορρά, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής δεν μπορούν να καυχηθούν. Το 1991, οι Oroks έλαβαν επίσημα 2 ονόματα ταυτόχρονα - το Oroks κατάλληλο και το Ulta.

Στη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, οι Oroks βρίσκονται κοντά στους Nanai, Ulchi, Oroch και Udege. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι Oroks μιλούν ρωσικά και η διδασκαλία των παιδιών στο Orok δεν ξεκίνησε μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Αν και οι Oroks μετατράπηκαν σε χριστιανισμό τον 19ο αιώνα μέσω των προσπαθειών ιεραποστολών ιερέων, δεν εγκατέλειψαν εντελώς τις πεποιθήσεις τους. Επομένως, η πίστη τους στα πνεύματα της φύσης και του σαμανισμού ταιριάζει καλά με την Ορθοδοξία.

7. Λεκάνες

ytwp3fgoΑριθμός - 274 άτομα

Μια μικρή εθνοτική ομάδα που ανήκει στους αυτόχθονες λαούς του Βορρά, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής μιλά Ρωσικά και ισχυρίζεται Ορθοδοξία.

Το tazy οφείλει την εμφάνισή του στους Κινέζους, οι οποίοι στα μέσα του 19ου αιώνα ήρθαν ενεργά στο έδαφος της περιοχής Ussuri για ginseng, και αργότερα για θαλασσινά, κέρατα και μανιτάρια.

Οι Κινέζοι παντρεύτηκαν ντόπιες γυναίκες - Udege και Nanai. Οι mestizos που εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα τέτοιων γάμων ονομάστηκαν "da-tszy" (ντόπιοι). Αργότερα αυτή η λέξη μετατράπηκε σε «ταζέ».

Παρά το γεγονός ότι τα μοντέρνα ταζέ έχουν εξωστρεφθεί, παραδοσιακά ετοιμάζουν πιάτα που προέρχονται από τη βόρεια Κίνα. Πρόκειται για pampushki (ζύμη στον ατμό), boudhe (πίτες γεμιστές με κρέας, επίσης στον ατμό) και λόγχη (κρέας και πατάτες κομμένες σε λωρίδες).

6. Ιζώριοι

zqke5ryhΠληθυσμός - 266 άτομα

Οι πρώτοι, αλλά όχι οι τελευταίοι μικροί άνθρωποι στη λίστα μας, ζουν στην περιοχή του Λένινγκραντ.Οι Izhors ή Izhora, μαζί με το Vody, αποτελούσαν κάποτε τον κύριο πληθυσμό της γης Izhora, που βρίσκεται και στις δύο όχθες του Neva και στη νοτιοδυτική περιοχή Ladoga.

Παρεμπιπτόντως, ο επικεφαλής των Ιζώρων που ονομάζεται Pelgusiy (ή Pelguy) προειδοποίησε τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Γιαροσλάβιτς (το μελλοντικό Nevsky) το 1240 ότι ο σουηδικός στρατός είχε προσγειωθεί στις όχθες του Νέβα. Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας έδωσε εντολή στον Περγούσιο και την οικογένειά του να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα στο πιο σημαντικό σημείο - στις εκβολές του Νέβα.

Τώρα όσοι θεωρούν ότι είναι Izhora ζουν όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία (σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και ακόμη και στην Εσθονία (σύμφωνα με την απογραφή του 2000). Και η γλώσσα των Ιζωρίων, αν και απειλείται με εξαφάνιση, δεν έχει χαθεί εντελώς. Υπάρχει ακόμη και ένα εγχειρίδιο αυτοδιδασκαλίας για τη γλώσσα Izhora, που εκδόθηκε από τον V. M. Chernyavsky. Και για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία των μικρών λαών της Ρωσίας, και ιδίως της Izhora, προτείνουμε να επισκεφθείτε το Μουσείο Τοπικής Λόρας της Izhora, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Vistino, στην περιοχή του Λένινγκραντ.

5. Entsy

3rxrfpviΑριθμός - 227 άτομα

Οι Ενετοί δεν είναι το ονοματεπώνυμο αυτού του βόρειου έθνους, αλλά ένας όρος που πρότεινε ο εθνογράφος Γ. Ν. Προκόφιεφ τη δεκαετία του '30 του εικοστού αιώνα. Προέρχεται από τη λέξη "enneche", που σημαίνει κυριολεκτικά ένα άτομο. Οι ίδιοι οι Ενετ αυτοαποκαλούνται Encho, Mogadi ή Pebay.

Τα Enets έχουν ένα περίεργο χαρακτηριστικό που τα ξεχωρίζει από άλλες μικρές και μεγάλες εθνικότητες της Ρωσίας. Κατά τη γέννηση, το παιδί δεν έλαβε όνομα, αλλά ψευδώνυμο που σχετίζεται με τις περιστάσεις γέννησης ή τα χαρακτηριστικά εμφάνισης. Όταν έφτασε στην ηλικία της πλειοψηφίας, έλαβε το όνομα κάποιου από στενό συγγενή.

Στην καθημερινή ζωή, οι Enets αναφέρονται ο ένας στον άλλο όχι με όνομα, αλλά με ψευδώνυμο και ένα άτομο μπορεί να έχει πολλά ψευδώνυμα. Για παράδειγμα, ο Byakshi ("χωρίς λαιμό", για έναν άντρα με κοντό λαιμό) ή τον Tatako ("πλούσιος").

4. Setu (seto)

rtekz33γΠληθυσμός - 214 άτομα

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ποτέ σε συναίνεση για το πώς προέκυψαν οι άνθρωποι του Σέτο.

  • Μερικοί πιστεύουν ότι προήλθε από τους Εσθονούς που κατέφυγαν στη γη του Ψκόφ από τον ζυγό Λεβονίας.
  • Άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι οι Setos προήλθαν από τους εποίκους Chudi και Estonia που μετατράπηκαν σε Ορθοδοξία.
  • Ακόμα άλλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα κατάλοιπο ενός αυτόχθονου έθνος, το οποίο κάποτε ήταν τόσο ανεξάρτητο όσο ο Βότ και οι Ισιώριοι.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, έχοντας υιοθετήσει την Ορθοδοξία και τηρώντας τα τελετουργικά της, ο Σέτος δεν δημιούργησε μετάφραση της Βίβλου για αρκετούς αιώνες. Επομένως, οι Ρώσοι γείτονές τους δεν θεώρησαν τους Σέτοους πλήρη χριστιανούς και μάλιστα τους έδωσαν το ψευδώνυμο «μισοί πιστοί».

3. Ψηφοφορία

lgy1ikxpΑριθμός - 64 άτομα

Στο παρελθόν, το Vod, που ανήκε στον αυτόχθονα πληθυσμό της περιοχής του Λένινγκραντ, ήταν μια μεγάλη εθνικότητα. Σύμφωνα με τους εθνογράφους, οι γυναίκες Voda διακρίθηκαν από την ασυνήθιστα όμορφη εμφάνιση και τον χαρούμενο χαρακτήρα τους.

Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτού του έθνους επηρεάστηκε έντονα από την πείνα που συνέβη το 1215, και την επακόλουθη αφομοίωση από τους σλαβικούς και τους Ιζώριους πληθυσμούς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή του οικισμού του.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, τα εδάφη που κατοικούσαν οι άνθρωποι του Vod ήταν η αρένα των άγριων εχθροπραξιών · το 1943, ο πληθυσμός των Izhora και Vod, μαζί με τους Φινλανδούς Ingermanland, μεταφέρθηκαν στη Φινλανδία. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους στη συνέχεια επέστρεψαν στην ΕΣΣΔ, αλλά επανεγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και τους επετράπη να επιστρέψουν στην περιοχή του Λένινγκραντ μόνο το 1956.

2. Chamalals (ή Chamalins)

nduvxfyiΑριθμός - 24 άτομα

Οι δεύτεροι μικρότεροι άνθρωποι στη Ρωσία ζουν στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία και ανήκει στο υπο-έθνος Avar. Το όνομά του Nama Yiga μεταφράζεται ως "ξηρά αποξηραμένα βερίκοκα".

Από τα αρχαία χρόνια, τα chamadals διατηρούν στενούς δεσμούς με τους γείτονές τους, ειδικά με τους Avars, εκμισθώνοντας γη σε αυτούς και ανταλλάσσοντας ζωικά προϊόντα με αντάλλαγμα σιτηρά και διάφορες υπηρεσίες.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Chamadals ήταν και παραμένουν κτηνοτροφία, κηπουρική και κτηνοτροφία. Και το "πιάτο υπογραφής" είναι khinkal με κρέας και σκόρδο, αλλά όχι σαν το γεωργιανό khinkali. Chamadal khinkal - αυτά είναι κομμάτια ζύμης μαγειρεμένα σε ζωμό κρέατος, σερβίρονται στο τραπέζι μαζί με ζωμό, βραστό κρέας και σάλτσα.

Μιλούν, διδάσκουν και τραγουδούν ακόμη και Chamalals στο Avar, αλλά γνωρίζουν επίσης ρωσικά. Αλλά η γλώσσα Chamalal έχει γίνει μια καθαρά καθημερινή γλώσσα.

1. Κέρεκι

v34boocoΑριθμός - 4 άτομα

Η μικρότερη εθνική ομάδα στη Ρωσία είναι ταυτόχρονα μια από τις λιγότερο μελετημένες. Οι πολύ λίγοι εκπρόσωποί του ζουν στο αυτόνομο Okrug Chukotka, στο χωριό Mainypilgyno. Η γλώσσα τους δεν είχε γραφή και 4-5 χιλιάδες λέξεις έχουν επιβιώσει από αυτήν μέχρι σήμερα.

Οι Kereks διαφέρουν από τους πλησιέστερους γείτονές τους μόνο από το μικρότερο ύψος τους (συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 150 εκατοστά). Παρεμπιπτόντως, ήταν η σταδιακή αφομοίωση με τους Τσούτσι που τελικά οδήγησε στην σχεδόν πλήρη εξαφάνιση αυτού του έθνους.

Προηγουμένως, οι οικισμοί του Kereks βρίσκονταν από τον κόλπο Anadyr έως το ακρωτήριο Olyutorsky. Εξ ου και ο αυτοπροσδιορισμός τους ankalaakku ("παραθαλάσσιο").

Οι Κέρεκ ασχολήθηκαν με την αλιεία, την εκτροφή ταράνδων, τη γούνα και το κυνήγι ζώων. Πιστεύεται ότι αυτοί ήρθαν με την ιδέα να αξιοποιήσουν τα σκυλιά σε μια ομάδα ζευγαριών ή ένα προς ένα στη σειρά.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Pasechnoye υπήρξε εδώ και καιρό η επικράτεια Krasnoyarsk. Περιοχή Tyukhtetsky. Συγγραφέας, έχετε ξεπερασμένες πληροφορίες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εισαγάγετε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

itop-el.polrestrojakpus.com

Τεχνικές

Αθλημα

Φύση